Deși încadrat în categoria bolilor de piele, psoriazisul debutează, de fapt, în interiorul corpului, fiind o boală a sistemului imunitar. Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. În aproximativ o treime din cazuri, problema imunitară este genetică. În familia persoanelor cu psoriazis există frecvent și alți membri cu această boală. Totuși, și alți factori au un rol în apariția bolii. Psoriazisul a fost asociat cu stresul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, amigdalita streptococică, infecțiile virale, precum și anumite medicamente, inclusiv beta-blocantele (folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale) și litiumul (prescris pentru tulburări afective).
Psoriazisul poate apărea în zone variate ale corpului, având simptome ușor diferite; cele cinci variante ale bolii sunt cunoscute sub numele de: psoriazis în plăci, psoriazis gutat, psoriazis inversat, psoriazis pustulos și psoriazis eritrodermic.
Cauze
Psoriazisul este considerat o tulburare a sistemului imun care determină pielea să se regenereze mai rapid decât în mod normal. Nu se cunoaște, însă, care este cauza exactă a acestei probleme imune. Potrivit cercetărilor, atât factorii genetici, cât și cei de mediu au un rol în declanșarea bolii. Psoriazisul nu este contagios.
Multe persoane predispuse la psoriazis pot rămâne asimptomatice ani buni până când un factor de mediu devine declanșator. Alte cauze pot fi:
- Infecțiile, respiratorii și cutanate
- Clima, în special vremea rece sau uscată
- O rană la nivel cutanat (înțepătura de țânțar, insolație severă)
- Stresul
- Fumatul și fumatul pasiv
- Consumul masiv de alcool
- Anumite medicamente
Tipuri
Există 5 tipuri de psoriazis:
- Psoriazis în plăci: Este cel mai frecvent, manifestându-se în 80-90% din cazuri. Este caracterizat de pete groase și roșii pe piele, frecvent având un strat alb sau argintiu.
- Psoriazis gutat: Apare sub formă unor pete mici roșii pe piele. Acesta afectează aproximativ 8% dintre persoanele cu psoriazis. De cele mai multe ori, debutează în copilărie sau adolescență.
- Psoriazis inversat: Acesta apare frecvent în pliurile pielii, de obicei sub sâni, în zona subratului sau între coapse. Petele sunt roșii, frecvent lucioase și fine la palpare.
- Psoriazis pustulos: Este o formă severă de psoriazis, care se dezvoltă rapid prin pustule albe înconjurate de roșeață. Poate afecta anumite zone ale corpului, precum mâinile și picioarele, sau pot afecta întreagă suprafață a pielii.
- Psoriazis eritrodermic: Mai este denumit psoriazis exfoliant – este un tip rar de psoriazis care se prezintă sub formă unor arsuri severe. Afecțiunea reprezintă o urgență medicală.
Tratament
Cazurile foarte ușoare se pot ameliora cu creme hidratante și expunerea la soare. Dar, majoritatea oamenilor au nevoie de alte tratamente. Când suprafața acoperită de leziuni este mai mică decât 5% din suprafața corporală totală, sunt indicate tratamentele locale: dermatocorticoizi, analogi de vitamina D3 (calcipotriol), combinații ale acestora, reductoare (cignolin - acesta este din ce în ce mai puțin folosit pentru că pătează, dar reprezintă o variantă terapeutică eficientă), retinoizi topici (tazarotene).
Când suprafața afectată este mai mare (5-10%), se adaugă medicație orală sau fototerapie. Medicația orală cu metotrexat, ciclosporina, retinoizi sistemici, necesită analize de screening pretratament precum și evaluare în timpul tratamentului. Fototerapia reprezintă un tratament este folosit pentru psoriazisul moderat și sever și utilizează expunerea controlată la ultraviolete (UV), uneori în combinăție cu un medicament fotosensibilizator numit psoralen care face pielea mai receptivă la UV. Lumina laserului - UVB, UVB cu bandă îngustă sau UVA în combinație cu tratament topic sau oral cu psoralen sau în combinație cu tratament oral cu retinoizi - , care permite un nivel de lumina UV mai concentrată și mai intensă, poate fi de asemenea folosită, ajutând la încetinirea creșterii celulelor pielii.
Dacă tratamentele generale nu sunt eficiente sau dacă apar efecte adverse care necesită întreruperea tratamentului, se recomandă tratamentele biologice (nu se recomandă ca tratamente de prima intenție în psoriazisul sever din cauza costului foarte mare). Acestea sunt proteine sintetizate în laborator din celule vii și au ca țintă anumite părți ale sistemului imun. În anumite situații, tratamentele biologice se pot utiliza în combinăție cu alte tratamente sistemice sau (uneori) se pot combina între ele.
Când psoriazisul afectează anumite părți ale corpului, chiar dacă leziunile nu sunt extinse, este nevoie de un tratament special. Afectarea palmelor și tălpilor are impact major asupra calității vieții pacientului fiind și foarte dificil de tratat, iar în acest caz se folosesc în special tratamente sistemice, chiar dacă suprafața afectată nu este mare. Fața și pliurile reprezintă zone sensibile, fiind foarte expuse efectelor secundare ale majorității tratamentelor locale (din această cauza dermatocorticoizii folosiți sunt cei cu potența medie, alternativ cu imunomodulatori țopici: tacrolimus și pimecrolimus).
Tratamentele sistemice sunt tratamente care afectează întregul organism și includ un medicament asemănător vitaminei A numit acitretin (Soriatane) sau medicamente utilizate pentru tratarea cancerului și a artritei reumatoide cum ar fi metotrexatul (cu diferite denumiri comerciale: Rheumatrex, Trexall, Otrexup, Rasuvo, Nordimet) și ciclosporina (Gengraf, Neoral și altele), care suprimă sistemul imunitar. Terapia biologică, care vizează funcții specifice ale sistemului imunitar, poate ajuta, de asemenea, la controlul psoriazisului sever; acesta include etanerceptul (Enbrel), infliximabul (Remicade), adalimumab (Humira) și ustekinumab (Stelară).
Afectarea scalpului necesită aplicarea de șampoane sau geluri (conțînând gudroane, acid salicilic, corticoizi) care sunt mai ușor de tolerat din punct de vedere cosmetic. Pentru a controla eficient boala minimalizând efectele secundare ale tratamentului, medicamentele se pot folosi prin rotație, în combinăție sau secvențial. Corticosteroizii sunt folosiți cel mai frecvent, în diferite concentrații. Aceștia reduc rapid inflamația și controlează mâncărimea, dar utilizarea pe termen lung a steroizilor puternici poate subția și deteriora pielea. Tratamentele medicale mai noi includ calcipotriol (Enstilum, Xamiol, Daivobet)), un derivat din vitamina D, tazarotene, din generația III de retinoizi (aprobat FDA, denumire comercială Tazorac –), înrudit cu vitamina A și o combinație a unui corticosteroid cu calcipotriol.
Ce este de făcut? Există o soluție alternativă și naturală!
Contrar opiniei generale a medicilor care nu recomandă “să umblăm la imunitate” în cazul bolilor autoimune, deși în multe situații recomandă imunosupresia, soluția o reprezintă imunomodularea. Aceasta realizează o echilibrare care duce la o scădere a imunității având ca rezultat reducerea simptomatologiei specifice și nespecifice. De asemenea, pe parcurs se poate reduce consumul de medicamente, se poate încetini evoluția bolii și chiar se poate obține remisia.
OVOIMUNO sunt suplimente nutritive naturale cu imunoglobuline Y bioactive, care au efect imunomodulator și care realizează echilibrarea funcției imunitare. Acestea acționează la nivelul intestinului subțire în mod natural și reglează activitatea ganglionilor limfatici atașați (GALT), care reprezintă 70-80% din sistemul imunitar.
Prin administrarea de OVOIMUNO au fost obținute rezultate în cazuri de tiroidite, boala celiacă, poliartrite reumatoide, psoriazis, pitiriazis, diabet tip 1, scleroză multiplă, lupus sistemic, miastenia gravis, alopecie areata.
În continuare vă expunem rezultatele obținute în urma administrării OVOIMUNO în două cazuri de psoriazis.
STUDIU DE CAZ PSORIAZIS PALMAR ȘI PLANTAR - Pacienta 52 ani - administrare OvoIMUNOhelp Fight Stress timp de 3 luni
❗În Septembrie 2020 - Pacienta a trecut printr-o infecție cu COVID.
❗În Octombrie 2020 - Debut psoriazis cutanat palmar și plantar.
❗Mai - Iulie 2021 - Pacienta urmează tratament cu citostatic neotigason și local diferite creme, fără rezultate. Nu se mai putea deplasa din cauza leziunilor de la nivelul picioarelor. Nu poate cotinua tratamentul din cauza efectelor secundare.
În data 07.07.2021 a început administrarea de OvoIMUNOhelp Fight Stress prin cura de imunizare de 2 luni.
✅ Primele reacții au fost: îmbunătatirea digestiei, un somn mai bun și stare generală îmbunătățită.
✅ Din august 2021 administrează doar Ovoimuno și local cremă Foagron.
✅ La începutul lunii septembrie se poate deplasa și își reia activitatea profesională.
✅ La 08.11.2021 leziunile s-au închis și retras în proporție de 95%.
✅ Ultimele rezultate transmise în Februarie 2022, ne arată că leziunile au continuat să se retragă, pielea având aspect aproape normal, chiar dacă tratamentul a fost intrerupt din luna septembrie.
STUDIU DE CAZ PSORIAZIS GENERALIZAT - Pacienta 61 ani - administrare OvoIMUNOhelp Fight Stress
❗Psoriazisul a debutat și a fost diagnosticat în septembrie 2018 ca o pata roșie-maronie sub sân, timp de aproximativ 6 luni de zile a folosit diferite creme fără rezultat.
❗În Aprilie 2019 s-a suprainfectat și s-a extins pe coate/coapse/fese/spate/gambe.
În data de 16.04.2019 a început administrarea de OvoIMUNOhelp Fight Stress cura de imunizare 2 luni 3-12g/zi.
✅ În acceași perioadă a folosit local crema X med pentru a combate pruritul intens, greu de suportat.
✅ În prima fază leziunile se înmulțesc și apar si pe antebrațe. Acesta este un răspuns al corpului care dă semne că OvoIMUNOhelp Fight Stress începe să își facă efectul
✅ Timp 6 luni de administrare leziunile încep treptat să se micșoreze în dimensiuni și în grosime.
✅ După 6 luni leziunile se reduc ca și număr și dimensiuni în continuare, ajung la nivelul pielii ca pete roz-roșii.
✅ După 12 luni de administrare de OvoIMUNOhelp Fight Stress leziunile resorb în totalitate.
Concluzia:
✅ După începerea administrării de OvoIMUNOhelp Fight Stress leziunile s-au extins și au început să regreseze după aproximativ 6 luni și s-au resorbit cu totul în aproximativ 12 luni. Psoriazisul a fost adus în remisie doar cu ajutorul OvoIMUNOhelp Fight Stress și cremei cu ureee.
✅ Pe parcursul tratamentului nu au mai fost folosite alte medicamente
✅ Boala a intrat in remisie totală in aprilie 2020 și nu au mai apărut alte leziuni de la întreruperea administrării OVOIMUNO.
Reacția, răspunsul la administrarea de Ovoimuno este strict individual, fiecare organism răspunde diferit la administrarea de suplimente, medicamente, terapii alternative etc.
Studiile noastre de caz sunt bine documentate și monitorizate și se obțin în perioade relativ lungi de timp.
Acestea au ca scop informarea corectă asupra situațiilor înregistrate de noi, dar trebuie să înțelegem că fiecare caz în parte este unic și rezultatele depind de răspunsul individual.
Cea mai bună monitorizare o poate face pacientul, bineînțeles cu medicul curant. Noi le mulțumim celor care au avut încredere și au ales să folosească imunoglobulinele Y – OVOIMUNO și au dorit să ne transmită rezultatele!
Ovoimuno prin conținutul de factori imunomodulatori, imunoglobuline Y, lizozim și toți factorii biologici activi realizează echilibrarea funcției imunitare și pot reduce simptomatologia specifică și nespecifică. Astfel se poate încetini evoluția bolii și chiar obținerea remisiei.
Rezultatele vorbesc de la sine și pe parcursul a patru ani de activitate, au fost obținute rezultate în controlul bolilor autoimune începând cu cazuri de psoriasis, tiroidite, boala celiacă, poliartrite reumatoide, diabet tip 1, scleroză multiplă, lupus sistemic, miastenia gravis, alopecie areata, pemfigus vulgar buccal, boală Crohn ș.a. Este nevoie de timp în cazul bolilor autoimune și de încredere!
Mai jos puteți vedea rezultatele altor studii de caz obținute în urma administrării Ovoimuno:
Detalii suplimentare despre Ovoimuno puteți afla și de pe canalul nostru de Youtube:
⭐⭐⭐⭐⭐